Norm Cıvata’dan Uluslararası Proje Projenin bütçesi 2 milyon Euro
Norm Cıvata, yaptığı uluslararası projelerle de dünyada adından söz ettirmeyi başarıyor. Norm Cıvata’nın kurucu üyelerinden olduğu EUREKA SMART Advanced Manufacturing Kümesi, proje başvuruları için ilk çağrısını 11 Aralık 2017 tarihinde duyurmuştu. Bu çağrı kapsamında Norm Cıvata’nın, Belçika, İsveç ve İspanya’dan ortaklar ile beraber hazırladığı “Cryogenic assisted machining – CryoMach” projesi, uluslararası hakemler tarafından yapılan değerlendirme sonucu “EUREKA SMART Label” almaya hak kazandı.
CryoMach Projesinde Test ve Validasyon İş Paketi Lideri olarak görev alan Norm Cıvata, TÜBİTAK tarafından yapılan ön değerlendirme sonucu, konsorsiyum içerisinde kendi fonlama kurumundan “yeşil ışık” alan tek ortak oldu.
“Ar-Ge en az üretim ve ihracat kadar önemli”
Bu gelişme ile, 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan Ar-Ge Merkezi Denetimi sonucunda ilk sırada belirlenen “Ar-Ge niteliği yüksek uluslararası proje yapılması” konusunda kendilerine koydukları hedefi yerine getirdiklerini söyleyen Norm Holding CEO’su Kamil Başaran, özellikle Ar-Ge’ye verdikleri önemin altını çizdi.
36 ay sürecek ve bütçesi yaklaşık 2 milyon Euro olan bu projenin amacının metal işleme prosesinde kullanılan konvansiyonel soğutma sıvıları yerine Karbondioksit ve Azot ile soğutma yaparak takım parçalarının aşırı ısınmasının önlenmesi ve ömürlerinin uzatılması olduğunu söyleyen Başaran, “Uluslararası hakemler tarafından teknik olarak incelenerek “EUREKA SMART Label” aldık. Ayrıca projemize TÜBİTAK tarafından yapılan ön değerlendirme sonucu olumlu görüş verilmesi hem kurumumuz hem ülkemiz açısından da son derece değerli. Endüstri 4.0’ın konuşulduğu dünyada teknik anlamda bu tarz Ar-Ge projeleri geliştirmek ve onlara fon yaratabilmek en az ihracat yapmak kadar ülkemize katkı demektir. Hem işin ekonomi boyutunda ihracat ve üretim rakamlarımızı yukarı çekmeye devam edeceğiz hem de teknolojik gelişim için Ar-Ge’ye yatırım yapmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.